Rasistattacken mot Bubba Wallace var kanske inte en rasistattack

I slutet på juni uppdagades det i amerikanska medier att både FBI och det amerikanska justitiedepartementet utredde ett förmodat hatbrott mot Bubba Wallace. Inför ett Nascar-lopp i Talladega, Alabama, hade det hittats en snara i den enda svarta Nascar-föraren Bubba Wallace garage. Nascar-organisationen var snabba med att ta till rättsliga åtgärder och på deras hemsida gjordes ett uttalande där de kallade det hela för “en fruktansvärd handling”. Spekulationerna haglade kring vem som kunde ligga bakom attacken och en av de främsta teorierna var att det hela var en hämndaktion mot att Nascar hade förbjudit åskådare att ta med sig den amerikanska sydstatsflaggan till alla lopp. Den senaste tidens oroligheter i USA har lett till heta diskussioner om rasism i det amerikanska samhället och det var i svallvågorna av Black Lives Matter-rörelsen som Nascar för ett par veckor sedan tog det omdiskuterade beslutet att förbjuda sydstatsflaggan, något som väckte känslor i USA. Då loppet i Talladega var det första att ta plats efter förbudet verkade det som en rimlig förklaring.  

Loppet i Talladega sköts upp på grund av regn men när den väl genomfördes skedde en mycket känslofylld demonstration till stöd för Wallace. Bubba grät när hans konkurrenter knuffade honom över startlinjen. Han gjorde även ett uttalande om hur stolt han var över att vara där den dagen. Samtidigt som detta skedde så fortskred FBI:s utredning av det misstänkta hatbrottet. Om det inte var allvarligt nog med själva hatbrottet så fanns det dessutom en press från det amerikanska samhället att gå till botten med vad som egentligen hade hänt. Tävlingsorganisationen Nascar bör dessutom ha varit bekymrade över hur ett eventuellt hatbrott skulle påverka deras verksamhet i form av dålig PR. Det räcker med att ha varit lite insatt i samhällsdebatten i USA den senaste tiden för att förstå hur en sådan incident som den med Bubba kan slå extremt hårt mot en organisation. Nascar lättade troligen på andningen när FBI och det amerikanska justitiedepartementet meddelade att det inte var någon snara som hittades i Wallace garage. “Snaran” visade sig egentligen vara en gammal portstängare.  

Ingen snara, men…

Trots att det inte visade sig vara någon riktig snara som fanns i Wallace garage var man nöjda med att ha tagit situationen på allvar. Det hade kunnat vara förödande för Nascar att avfärda det förmodade hatbrottet. I slutändan ledde fyllde händelsen en viktig funktion hur en organisation som Nascar kan engagera sig för att sluta upp sina medarbetare, förare och åskådare i kampen mot rasism. Det som såg ut att vara en hemsk mardröm blev till slut ett bevis på vad ett stort antal människor kan åstadkomma när de sluter samman. Bubba Wallace var glad att ha en hel organisation som stod bakom honom, men fick också motta en del kritik från användare i sociala medier som ifrågasatte hans integritet. Bubba svarade med att slå ifrån sig kritiken och meddelade samtidigt att kritiken inte skulle knäcka honom. Oavsett hur det ligger till får man hoppas att Wallace återhämtar sig från denna turbulenta tid.