Vilka idrottare har gjort ögonoperation?

Posted on February 10, 2021Comments Off on Vilka idrottare har gjort ögonoperation?

Det är vanligt att idrottare skriver sponsoravtal med företag som utför ögonoperationer med laser. Det är också vanligt att idrottare opererar ögonen, för att slippa glasögon och linser. Det är inte konstigt, med tanke på vad de flesta idrottare utsätter sig för. 

Idrottare skriver inte bara kontrakt med Nike, Adidas och liknande företag. Ofta har de dessutom avtal med företag som är verksamma på helt andra områden. Det bästa exemplet ur ett svenskt perspektiv är nog Zlatan Ibrahimovic, som gjort reklam för såväl mobiltelefoner som bilar. 

Men det finns även andra svenska idrottskändisar som synts i reklamsammanhang. En av dem är Carolina Klüft, som 2011 gjorde reklam för Memira, ett företag som erbjuder ögonoperationer med laser. De är också duktiga på att använda sig av kändisar i sin marknadsföring, och har förutom Klüft använt Christer Lindarw, samt de norska idrottarna Cecilia Brækhus (boxning) och Freddy dos Santos (fotboll) i sin reklam.

Just kopplingen mellan ögonlaser och idrott, eller för den delen show business, är inte så konstig. Glasögon och även linser har en tendens att vara i vägen på planen, i ringen och på scenen.

Nackdelar med sponsring

Att sponsra en idrottare kan dock vara riskabelt. Det fick ett flertal företag, varav ett arbetade med ögonlaser, erfara när det stormade kring Tiger Woods – ytterligare en idrottare med en koppling till Sverige (hans f.d. svärfar kan höras i P1 kl 15 på vardagseftermiddagar). Aktieägarna i de företag som sponsrade honom förlorade tolv miljarder dollar, enligt en studie som Aftonbladet skriver om här

Kanske är det bäst att som företag vara försiktig med att sponsra kändisar över huvud taget, framför allt i dessa cancel culture-dagar. Kanske är det smart att som Novius, en av Memiras konkurrenter, inte arbeta med kändisar över huvud taget. Klüft har visserligen inte gjort bort sig – än – men vi minns ju alla hur det slutade för Ludmila Engquist.

Comments Off on Vilka idrottare har gjort ögonoperation?