En mancave i Attefallshuset

Det var länge sen man hörde om mancaves. Men behovet av dem kan ju inte ha minskat, utan snarare ökat, med tanke på pandemin. Kanske är det inte längre trendigt att prata om det, samtidigt som det inreds mancaves i stugorna runt om i landet. Och har man inte plats för en mancave i sin stuga, kan man bygga en separat stuga för detta ändamål. 

Kommer ni ihåg när alla pratade om mancaves? Det är inte så länge sen. En mancave är inte så mycket ett rum som ett koncept, och som det mesta i det moderna Sverige kommer idén från USA. Det handlar om att mannen i ett par får inreda ett rum i källaren efter eget tycke, resten av hemmet inreder kvinnan. Detta innebär för det mesta att rummet mannen får ansvar för inreds för en av hans hobbies: inte sällan sport (tittande, inte utövande). Det finns även mancaves för andra intressen, som modelljärnvägar.

Fler mancaves i pandemins spår?

Pandemin har ju påverkat oss på många sätt. Här är några exempel:

  • Fler svenskar än någonsin tidigare arbetar hemifrån.
  • Många relationer utsätts för påfrestningar, eftersom makar eller sambor är hemma hela dagarna och stör och irriterar varandra på olika sätt.
  • Möjligheterna att träna eller sporta på egen hand är begränsade. 

En kombinerad mancave, eller för den delen womancave, och kontor, är lösningen på många av dessa problem, och kan rent av rädda äktenskapet. Men vad ska man göra om man inte har något utrymme där man kan inreda en mancave.

Bygg ett attefallshus

Sedan några år tillbaka är det tillåtet att bygga ett attefallshus på sin tomt, och nyligen höjdes gränsen för dessa. Nu är det tillåtet att bygga upp till 30 kvadrat, utan att ansöka om bygglov. Det är dock viktigt att ta reda på vad som gäller i det område där man bor innan man sätter igång. Din kommun kan svara på dina frågor, och ofta finns också informationen på kommunens webbplats. 

Pandemin har lett till ett större intresse för att bygga och renovera hemma, och detta gäller även attefallshus. Hur många av dessa hus som blir fristående mancaves, och hur många som används till annat, går dock inte att avgöra genom att läsa artiklarna.